Startsidan Inackordering Undervisning Hästar Helena Till salu Blandat Kontakt
Om Helena...
Jag heter Helena Hammarström och är den som har ansvaret för hästarna på Anstorp. Det är också jag som håller i lektionsverksamheten. Jag har hållit på med hästar av och till under merparten av mitt liv. Från 8 till 12 års ålder red jag på vanlig ridskola. Som 13-åring kom jag i kontakt med islandshästar för första gången. Jag hade en sköthäst som jag red och faktiskt en gång prövade att tävla på - detta var tidigt 80-tal! På somrarna var jag på läger och arbetade på islandshästgård. Vid 15 års ålder kom jag ifrån hästar och ridning helt och hållet - då var det så mycket annat som lockade.

När jag var strax över 20 började jag arbeta på Turistbyrån i Alingsås. När vi fick in ett reklamblad för ett islandshästföretag som hade startat verksamhet på Östad säteri, tog jag och en arbetskamrat oss dit - och sedan var jag fast igen. Jag började på deras ridskola och blev medryttare på flera privathästar.

Så 1995 köpte jag äntligen en egen häst - Rani. Han följdes snart av ett sto, Eyvör, som jag blev blixtförälskad i första gången jag red henne.

Helena och Rani

   

Helena och Rani tävlar

1996 utbildade jag mig till lokalklubbsdomare för islandshästtävlingar och nu ett 10-tal år senare är jag nationell domare. 1996 - 1999 tävlade jag en hel del själv, främst på Eyvör som är en härlig tölthäst som älskade att tävla.

1999 åkte jag till Island för att gå en 4-månaders kurs på en nystartad rid/hästutbildning. Där träffade jag ett fint skimmelskäcksto som fick följa med hem. Men först lät jag betäcka henne med Kraflar frá Midsitju. Samtidigt var Eyvör betäckt med Segull frá Skardi. Sommaren 2000 fick de båda var sitt hingstföl. Sedan har det fyllts på med hästar efterhand och nu är de 14 stycken. Jag minns tydligt tiden innan jag köpte min första häst då jag brukade gnälla "jag får aldrig en egen häst". Jovisst!

För några år sedan började jag att ge privatlektioner i en mycket blygsam skala och nu har jag lektionsverksamhet på deltid. För information se sidan för Undervisning.

 

Bilden ovan är tagen 1926. Min morfar och hans familj arbetade på en gård i Småland, Stensjöholm. Där fanns en "islandsponny" som barnen kunde köra själva och som utförde mindre arbeten som inte krävde en stor arbetshäst. Kan man säga att islandshästintresset ligger i släkten?


Uppdaterad den 30 augusti 2007 - Copyright ©Anstorp Islandshästgård